bedre-budget

Skal budgettet optimeres? Få vores 5 gode råd til, hvordan du får et sommertrimmet budget

De daglige fristelser er store og det kan ende med at gøre ondt på økonomien, hvis man for ofte falder for disse. Hvad end det er de utallige cafébesøg, et massivt forbrug på Wolt, lidt for mange hyggelige shoppeture eller et overforbrug af pølsehorn fra 7-Eleven, så løber det op.

Derfor vil vi i denne guide give dig konkrete råd til, hvordan du undgår fristelserne. Det er små, konkrete adfærdsændringer, som kan hjælpe dig med at få en sundere økonomi.

 

1) Planlæg en anden rute

Du kan vælge to ruter hjem. Den ene leder dig gennem Østerbrogade, den anden gennem Fælledparken. Vælger du Fælledparken bliver du ikke blot omgivet af nogle smukke naturomgivelser, men du undgår også at passere omkring 100 butikker, caféer og restauranter.

Vælger du at have denne tankegang på mange af dine ture, vil du unægtelig opleve, at du bliver fristet færre gange – og når du bliver fristet færre gange, laver du færre impulskøb.

Det kan naturligvis være svært at komme gennem en storby uden at blive fristet, men de steder man kan, bør man gøre det. Ønsker du inspiration til mere naturskønne ruter, kan du bruge en app, der hedder Komoot. Den planlægger en rute fra a til b, hvor den så vidt muligt trækker dig væk fra de store gader og gennem flere naturområder.

 

2) Lav regler/systemer

Det giver for mange god mening at lave nogle systemer, som lærer en at begrænse sig og prioritere. I alt sin enkelthed går det ud på, at har man sætter konkrete begrænsninger for de fristelser, man ved, man har svært ved at holde sig fra.
Herunder vil vi komme med nogle konkrete, lavpraktiske eksempler:

  • Til begrænsning af takeaway kan man lave en regel for, at man eksempelvis kun spiser takeaway én gang om ugen, to gange om måneden eller lign. Man kan også sætte et fast budget for måneden.
  • Til begrænsning af shopping kan man aftale, at man kun må shoppen mellem d. 20 og 25. i måneden. Så undgår man at få brugt en for stor del af sin løn i starten af måneden, og man har et mere korrekt billede af, hvor mange penge man rent faktisk har tilbage, som man kan shoppe for.
  • Til begrænsning af caféture kan man aftale, at man må købe ét klippekort til 10 kopper kaffe pr. måned. Når det er brugt, må man vente med at få mere cafékaffe til næste måned.

 

3) Find måder at tjene lidt ekstra penge

Livet skal naturligvis ikke kun handle om at begrænse sig. Derfor kan det også give mening at tænke over, hvordan man kan tjene penge, så man kan få lov til at forsøde livet.

Har du eksempelvis mulighed for at tage nogle ekstravagter på dit job, så vil det kunne skabe plads til, at man med god samvittighed kan lade sig friste lidt oftere.

Det kan også være, du kan finde en måde, hvor du kan arbejde hjemmefra – og få en fleksibel måde at tjene ekstra penge på. For at det skal blive attraktivt at bruge sin ”dyrebare fritid” på at arbejde hjemmefra, kan man lave en regel som er, at de optjente penge kun bruges på selvforkælelse.

 

4) Gennemgå dine posteringer

Ofte hjælper det på begrænsningens kunst, hvis man får et overblik over omfanget. Derfor kan det være sundt en gang imellem at få et konkret indblik i, hvad de forskellige fristelser koster en.

Derfor anbefaler vi, at du et par gange om året laver et udtræk fra din bank for de seneste tre måneder. Her skal du så kategorisere alle posterne og inddele dem efter, hvilke fristelser du ved, du har svært ved at styre.
Det kunne eksempelvis være:

  • Cafeture
  • Tøj og sko
  • Takeaway
  • Gadgets
  • Personlig pleje

Vi anbefaler, at du henter posterne ud i et Excel-ark, hvor du så kan sortere og kategorisere dem. Sorterer du listen af posteringer efter ”Navn”-kolonnen, så vil du typisk få en liste, der er lidt nemmere at kategorisere.

 

5) Lav joy-bundles

Joy-bundles kan i nogle tilfælde kombineres lidt med regler – og dermed være med til at give reglerne nuancer. Her handler det om, at når man har udført en god adfærd, så giver man sig selv lov til at have en ”mindre god adfærd”. Det kan eksempelvis være, at hvis man tager en løbetur på fem kilometer, så tillader man også sig selv at købe noget slik.

Her bruger man stadig penge på fristelserne, men man vil med al sandsynlighed begrænse det, fordi man har lavet en regel om, at man skal løbe fem kilometer først.

spacer